Homepage: Nieuws: Sitenieuws
 

Sitenieuws

De Boekenplank wordt regelmatig bijgewerkt. Hier vind je per maand een opsomming van de (grotere) wijzigingen.

DECEMBER 1999

 • Stripverhalen te koop
  Jarenlang heb ik ze verzameld: stripverhalen. De basis van m'n huidige verzameling ligt in de jaren zeventig. Tot in de jaren tachtig ben ik er actief mee bezig geweest. Daarna werd het stil... Nu, vooral wegens plaatsgebrek, heb ik de knoop doorgehakt: ik ga ze verkopen. Bekijk de aanbiedingen en reageer...
   Stripverhalen

NOVEMBER 1999

 • Geen grote wijzigingen
  De update van oktober was een grote. Daarom deze maand geen grote wijzigingen op De Boekenplank. In plaats van een witte achtegrond heb ik er ene kleurtje in gestopt. Staat wat aardiger denk ik. En met afdrukken mag het geen problemen opleveren. Natuurlijk zijn allerlei nieuwe titels en uitbreidingen toegevoegd. De nieuwe titels zijn gesplitst naar SF, Fantasy en Horror enerzijds en Thrillers anderzijds. De overige nieuwe titels (die verder niet op De Boekenplank staan beschreven staan onder Nieuwe titels overig.
 • Toch Engelse titels
  Op m'n boekenplank staan zo'n 300 Engelstalige SF titels. Er komen ook nog steeds nieuwe bij, want vooral op SF-gebied komt er relatief weinig uit in het Nederlands. Deze titels heb ik op een blad verzameld en voorzien van een (grote) afbeelding. Een aantal van de Engelse titels wil ik ruilen of verkopen. Interesse? Kijk bij Te Koop - Engelse titels.

OKTOBER 1999

 • Drie maanden is een Internet-jaar...
  En na een jaar moet er wel weer het nodige veranderen aan een site. Dus bij deze. Weg zijn de frames. En weg zijn vele illustraties die de site toch wel erg groot maakte. In plaats van een zo compleet mogelijke opname van scans van voorkanten tref je nu op het auteursblad één of meerdere voorbeelden van de voorkanten van de boeken aan.
 • Splitsing tussen SF. F & H en Thrillers
  Omdat het voor veel liefhebbers toch wel zeer verschillende gebieden zijn heb ik een splitsing aangebracht tussen Science Fiction, Fantasy en Horror enerzijds en Thrillers anderszijds. Ze hebben hun eigen registers en nieuws. Als je belangstelling uitgaat naar één van de twee genres kan je eenvoudig de homepage van dat genre bookmarken.
 • Nieuws per genre
  Centraal vanaf de homepage is het sitenieuws te bereiken. Ook een totaaloverzicht van de nieuwe titels over de genres heen staat hier.
  Per genre is een aparte nieuwspagina gemaakt, waarin maandelijks de nieuwe titels aan bod komen (al dan niet voorzien van commentaar). Omdat de meeste titels in het spannende boek afkomstig zijn uit de Verenigde Staten, probeer ik van een geselecteerd aantal auteurs de nieuwe titels die daar uitkomen ook in beeld te brengen. Heb je iets om naar uit te kijken ;-) 
 • Linksregister toegevoegd
  Er is een linksregister binnen SF/F/H toegevoegd, waarmee koppelingen worden gelegd met een groot aantal sites op het World Wide Web in relatie tot het spannende boek, zoals uitgevers, fan-pagina's, enz. 

SEPTEMBER 1999

 • Flink wat toevoegingen, een paar wijzigingen
  Naast de nieuwe titels zijn er een aantal cosmetische wijzigingen aangebracht. Auteurs met slechts enkele titels (tot zes) hebben nu de scan van de voorkant direct op het auteursblad gekregen, onderaan de pagina. Heeft een auteur meerdere titels dan blijft de titel de link naar de scan in het aparte venster aan de linkerzijde. Helaas zijn nog steeds niet alle auteurs klaar ;-( Wees gerust... ze komen echt wel. 
 • En er is verdwenen...
  De Engelstalige titels met scans zijn weer verdwenen. Het is tenslotte een Nederlandstalige boekenplank. Ik was gewoon een "tikkie doorgeschoten". De genre Overig Fictie en Non-fictie zijn ook verdwenen. Ze horen niet thuis in een site over het spannende boek. Bovendien scheelt me dat flink wat schijfruimte.
 • Het goede nieuws...
  Het goede nieuws is dat een aantal fantasy-auteurs flink onder handen is genomen.

AUGUSTUS 1999

 • Enkele toevoegingen, enkele wijzigingen
  In het auteursregister zijn enkele nog ontbrekende auteurs toegevoegd, natuurlijk zijn ook nieuwe titels toegevoegd. Een aantal wijzigingen bij Philip José Farmer (met dank aan Zacharias!) en Bruna FeH (met dank aan Kyung!).

JULI 1999

 • Wat? Nog niet af?
  Helaas, nog niet alle auteurs zijn opgenomen op de herziene site. Vanwege de actualiteit heb ik toch maar besloten datgene wat wel af was online te zetten. (Is een site eigenlijk wel eens af?). Vooral in de letter S van het auteursregister zitten nog gaten. Sorry voor het ongemak, maar ze komen wel...
 • Weer een nieuwe lay-out?
  Jawel! . Ik werd een beetje somber van die donkere kleur; bovendien niet prettig om af te drukken. Verder vond ik het zelf onhandig dat je voor meer informatie over een titel eerst moest klikken. Na testen bleek dat de scans van de voorkanten meestal de vertragende factor waren bij het laden van de pagina. Daarom komen die dus apart in een venster te staan als je op de titel klikt. Verder heb je alle informatie van de auteur direct in beeld.
 • Statistiek
  Er zijn nu 2.013 voorkanten opgenomen van 548 auteurs.
 • Genreregister
  Het genreregister is toegevoegd. Via dit register staan - verdeeld over de genres Science Fiction, Fantasy, Horror, Thrillers, Overig Fictie en Non-fictie - de auteurs die titels in dat betreffende genre heeft geschreven. Er moet nog wel wat "fine-tunen" aan gebeuren ,-)
 • In the Spotlight
  Juni: de Maand van het Spannende Boek en Over NUGI, omzet en aantallen.

JUNI 1999

 • Inhaalslag
  Een fiks aantal (oudere) titels is toegevoegd. Van een aantal auteurs zijn nu de definitieve pagina's opgenomen. Nog wel een paar te gaan ... ;(.
 • Nieuwe series
  Er zijn weer een aantal nieuwe series toegevoegd. Deze keer niet alleen maar met betrekking tot Science Fiction of Fantasy, ook ander werk komt aan bod. Bijvoorbeeld in de Poema Pockets van Luitngh-Sijthoff.

MEI 1999

 • Inhaalslag
  De diversen-rubriek is inmiddels uitgesplitst naar de individuele auteurs. Tevens zijn een aantal oudere titels gescand en opgenomen.

APRIL 1999

 • Het Periodiekenregister toegevoegd
  Het Periodiekenregister bevat m'n periodieken; week-, maand-, kwartaalbladen, en onregelmatig verschenen magazines. Bij hoge uitzondering heb ik hier ook een aantal Engelstalige periodieken opgenomen.
 • Titelinformatie op één blad of juist per titel apart?
  Als een auteur niet erg veel boeken op zijn of haar naam heeft, dan zet ik de titels direct op het auteursblad. Dat scheelt weer een muisklik. Ik ben er nog niet helemaal uit of alle titels op één blad, inclusief scan, nu prettiger is (alles in één keer in beeld) of lastiger (duurt langer voordat pagina geladen is).

MAART 1999

 • De frames zijn weer verdwenen
  Het gebruik van frames in een website heeft voordelen, maar ook nadelen. Het grootste voordeel is dat de pagina's relatief klein kunnen blijven; de navifatie hoeft dan geen onderdeel uit te maken van alle pagina's, maar kan in een apart frame worden geplaatst. De twee grootste nadelen zijn de ruimte beperkingen op het beeldscherm en het onvermogen van zoekmachines om juist met frames om te gaan. Vooral de ruimte beperkingen zijn voor mij bepalend geweest om de frames weer te verwijderen. Van links naar rechts moeten scrollen om de informatie in beeld te krijgen is geen nette oplossing.  De pagina's moeten nu weer prima passen op beeldschermen vanaf 640x480. Groter is natuurlijk ook prima.
 • Het titelregister is toegevoegd
  Soms weet je niet de auteur van een titel. En het bladeren in een serielijst is ook niet echt handig als je alleen een titel weet. Omdat de Boekenplank op dit moment (nog) geen zoekfunctie heeft, leek mij het wel handig om een Titelregister op te nemen, waarin alle genoemde titels (inclusief op termijn de verhalen, bundels, anthologieën en titels die ik niet heb, maar wel weet) zijn opgenomen in een alfabetisch overzicht. Lidwoorden zijn bij het alfabetiseren buiten beschouwing gelaten. Begint een titel met cijfers dan is de titel opgenomen bij de eerste letter van het geschreven cijfer. Bijvoorbeeld: 900 Grootmoeders vind je onder de N van Negenhonderd Grootmoeders.
 • Statistiek
  Er zijn nu 1.512 voorkanten opgenomen van 394 auteurs. Een grove verdeling over de genres: 951 Science fiction titels, 141 Fantasy titels, 65 Horror titels, 28 Non Fictie titens en 327 Overige titels (voornamelijk Thrillers). Van 939 titels is nu een aparte HTML-pagina opgenomen. In totaal heb ik informatie van 727 auteurs en samenstellers. Er moeten dus nog van zo'n 300 auteurs de pagina's worden gemaakt, voornamelijk auteurs van verhalen. De nog te scannen titels hebben veelal betrekking op het thriller-genre, overige fictie en non-fictie.

FEBRUARI 1999

 • Aantal auteurs en samenstellers nu op 369
  Het aantal auteurs (zowel van romans als van verhalen) en samensteller van anthologieën opgenomen op de Boekenplank is nu gekomen op 369. In totaal heb ik informatie over meer dan 700 auteurs en samenstellers. Ik ben er dus nog niet :-). Vooral de auteurs die alleen verhalen op hun naam hebben staan is een grote groep, die nog best veel tijd zal kosten
 • De Statistieken
  Het aantal titels waarvan de voorkant is gescand is nu gekomen op 1469. Nog een paar honderd te gaan. Dit zijn met name pockets, zoals de Prisma-reeks van Het Spectrum, Zwarte Beertjes van Bruna, Poema pockets van Luitingh-Sijthoff en "losse" boeken (geen SF, Fantasy of Thrillers). Dit aantal is dan nog zonder de honderden Engelse titels, die ik waarschijnlijk niet ga opnemen; ik denk dat ik het op een Nederlandse boekenplank hou. Qua aantal wint Jack Vance het nipt van Isaac Asimov (49 tegen 47). Als ik de Engelse boeken mee zou tellen is Asimov echter duidelijk meer aanwezig op m'n boekenplank. .

JANUARI 1999

 • Voor een deel zijn frames toegevoegd
  Omdat het afbeelden van pagina's met een grote hoeveelheid gescande voorkanten van boeken nogal traag gaat, ben ik begonnen met het overzetten naar frame-pagina's. Links in beeld de titels per uitgever, rechts komen dan de individuele titels in beeld. Omdat het best een grote klus is, probeer ik het eerst een poosje uit. Ik ben beniewd naar je bevindingen en je voorkeuren hierover.
 • Het Serieregister is verder uitgebouwd
  Door een aantal van de grotere SF-series op te nemen in het Serieregister is dit een nuttige aanvulling voor de verzamelaar. Veel van de titels in dit register verwijzen al naar de individuele titelinformatie, maar nog niet alles. Dit moet t.z.t. nog gecompleteerd worden. Ook denk ik erover om een Titelregister aan te maken, waarin de boeken alfabetisch op titel worden gesorteerd. Graag je mening hierover.

  

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ