Homepage: Naslag: Auteursregister: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


JOENSUU, Matti Y.

Finland (Helsinki), 1948-
 

Bibliografie:

Romans

De honger naar liefde / Matti Y. Joensuu Het duivenrituaal / Matti Y. Joensuu

DE HONGER NAAR LIEFDE
2000, Baarn: Signature, 414pag., 22cm, ISBN 90-6801-703-9
vert.van: Harjunpää ja rakkauden nälkä : romaani (Helsingissä  Otava, 1993), vert.uit het Fins: Marja-Leena Hellings e.a.
's Nachts verschijnt er regelmatig een spookachtige insluiper in woningen in Helsinki. Er wordt niets meegenomen, er wordt niets vernield. Alles gebeurt geruisloos. De geheimzinnige insluiper schijnt een sleutel voor alle deuren te hebben. Vrouwen worden midden in de nacht wakker en ontdekken een onbekende in hun slaapkamer. In het ochtendlicht lijkt het allemaal een droom te zijn geweest. De politie neemt de verhalen van de vrouwen eerst niet serieus, en de vrouwen zelf gaan aan hun eigen verstand twijfelen. Inspecteur Timo Harjunpää, die de zaak moet onderzoeken, krijgt er een zware dobber aan, vooral ook omdat interne conflicten en corruptie binnen zijn afdeling meespelen. Ook in zijn privéleven loopt het niet zoals hij zou willen: onverwachts krijgt hij de zorg over zijn dementerende vader, met wie hij jarenlang geen contact heeft gehad, op zijn schouders. De roman gaat over het brandende verlangen naar intimiteit, over misdaad en over liefde. Joensuu's kracht zit in zijn beschrijvingen van de raadselen van de menselijke geest.

HET DUIVENRITUEEL
2008, Amsterdam: Uitgeverij Q, 332pag., 22cm, ISBN 978-90-214-3474-2, 1e druk oktober 2008
vert.van: Harjunpää ja Pahan Pappi (2003), vert.uit het Fins: Annemarie Raas
omslagontwerp: Wil Immink, omslagfoto: Getty Images
De ouders van Lena zijn liefdeloos en kil, die van Matti zijn net aan het scheiden. De twee scholieren trekken veel met elkaar op, zonder zich ervan bewust te zijn dat ze al lange tijd in het oog gehouden worden door een seriemoordenaar, die heeft besloten dat ze moeten sterven. Terwijl de moordenaar zijn offerrituelen voorbereidt, probeert inspecteur Harjunpää hem op het spoor te komen. Hij vermoedt dat de man die in het centraal station van Helsinki voor de metro werd geduwd het eerste slachtoffer was, en hoopt dat de bewakingsvideo's de dader hebben vastgelegd. Maar de tijd loopt, de bom tikt.

 

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ