Homepage: Naslag: Auteursregister: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z


LAWTON, John

Groot-Brittanni (Derbyshire), 1947-
 

Bibliografie:

Series

Hoofdinspecteur Troy

Black Out / John Lawton De lijfwacht / John Lawton Oneerbare verdiensten / John Lawton In dienst van Churchill / John Lawton De celliste - John Lawton

BLACK OUT
2004, Den Haag: BZZTH, 399pag., ISBN 90-453-0205-5
vert.van: Black Out (1995), vert.uit het Engels: Joost de Wit
omslagontwerp: Julie Bergen, omslagfoto: Getty Images
1944 - in een verduisterd Londen tiert de misdaad welig.
De Luftwaffe voert in 1944 een laatste wanhopige aanval op Londen uit om het moreel van de inwoners te breken. De nacht is inktzwart, de Londenaren vluchten naar de schuilkelders van de verduisterde stad. Maar de gewone misdaad tiert even welig als in andere tijden en sergeant Frederick Troy van de politie wordt door een aantal straatschoffies in East End geconfronteerd met een gevonden arm. Door het uitloven van een beloning vinden deze jochies vervolgens ook het verkoolde, van ledematen ontdane lijk. Analyse wijst uit dat het slachtoffer een Duitser is en er blijken meer buitenlanders verdwenen te zijn. Voor Troy, zoon van een welgestelde Russische emigrant, is dit het startsein voor de jacht op de dader. Daarbij wordt hij bijgestaan door twee vrouwen: lady Diane Brack, een forse, majestueuze schoonheid met een duister verleden, en de Amerikaanse sergeant Larissa Tosca, nog geen anderhalve meter lang met een figuur als een zandloper en een raspend Newyorks accent. Maar staan de vrouwen wel aan zijn kant? En welke vrouw doet het meest haar best om Troy te versieren? En om welke reden? Tijdens de speurtocht zal Troy zowel de jager als de gejaagde zijn. In een wereld vol statenloze vluchtelingen, militaire inlichtingendiensten, volle metrostations, ondoordringbare mist en corruptie tot in de top van het Geallieerde Hoge Commando ontwikkeld zich een duizelingwekkend plot.

DE LIJFWACHT
2005, Den Haag: BZZTH, 352pag., ISBN 90-453-0365-5, 1e druk oktober 2005
vert.van: Old Flames (1996), vert.uit het Engels: Joost de Wit
omslagontwerp: Julie Bergen, omslagfoto: Michael Trevillion, Trevillion Images
London, april 1956. De sovjetleiders Chroetsjov en Boelganin zijn in Groot-Brittanni op staatsbezoek. Hoofdinspecteur Troy krijgt de opdracht als lijfwacht te fungeren omdat hij als zoon van een Russische emigrant de taal spreekt. Maar zijn werkelijke missie, het bespioneren van Chroetsjov, moet geheim blijven. Als bij de romp van het schip van de sovjetleiders het onherkenbaar verminkte lijk van een duiker wordt gevonden, raakt Troy gentrigeerd. Wat deed die kikvorsman daar en in wiens opdracht? Troy wordt bij zijn onderzoek geconfronteerd met het rotte hart van MI6, zijn eigen kindertijd en de gevaarlijke en bevallige armen van zijn oude vlam Larissa Tosca, ex-lid van het Amerikaanse leger n de Russische KGB. Terwijl Troy zich vastbijt in de raadselen rond de duiker, volgen er meerdere onverklaarbare moorden.

ONEERBARE VERDIENSTEN
2007, Den Haag: BZZTH, 448pag., ISBN 978-90-453-0506-6, 1e druk februari 2007
vert.van: A Little White Death (1998), vert.uit het Engels: Joost de Wit
omslagontwerp: Julie Bergen, omslagfoto: Dennis Cohadon / Trevillion Images
London, 1963. De woelige jaren zestig zijn in volle gang. Op de beruchte feesten van Dr. Fitzpatrick gaan diplomaten en parlementsleden zich te buiten aan seks, drugs en rock-'n-roll. Als de kranten daar lucht van krijgen, wordt Fitzpatrick gearresteerd vanwege 'oneerbare verdiensten'. Voordat Fitzpatrick kan worden veroordeeld, wordt hij gevonden met een kogel in zijn hoofd. Even later overlijdt een van zijn graag geziene vrouwelijke gasten aan een overdosis. Voor Scotland Yard zijn beide gevallen een uitgemaakte zaak: tweemaal zelfmoord. Hoofdinspecteur Troy heeft echter zo zijn twijfels. Hij was de laatste die met beiden sprak en zij leken allesbehalve levensmoe. Als Troy de zaak onderzoekt, sterven ook andere gasten een mysterieuze dood...

IN DIENST VAN CHURCHILL
2007, Den Haag: BZZTH, 415pag., ISBN 978-90-453-0760-2, 1e druk november 2007
vert.van: Riptide / Bluffing Mr. Churchill (2001), vert.uit het Engels: Joost de Wit
omslagontwerp: Julie Bergen, omslagfoto: Yolande de Kort / Trevillion Images
In de lente van 1941 staat Engeland alleen in de oorlog tegen nazi-Duitsland. Rusland waant zich veilig, Amerika houdt zich ogenschijnlijk afzijdig. Bij een luchtaanval op Berlijn verdwijnt de hooggeplaatste SD-officier Wolfgang Stahl, een Amerikaanse spion die werkt onder de codenaam De Blikken Man. De Duitsers denken dat hij dood is, de Britten weten wel beter. Maar waar is hij nu? En wat weet hij? De contactpersoon van Stahl bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, de lange, verlegen aristocraat Calvin Cormack, probeert Stahl terug te vinden. Het spoor eindigt in Londen. Maar voor Cormack is Engeland een andere planeet: de taal, de gewoonten en de mensen blijven hem verbazen en zijn missie faalt jammerlijk. De dienst laat hem vallen, de ambassade laat hem in de steek. Dan ontmoet hij zijn laatste hoop. Een stille, zwaarmoedige, 25-jarige politieman van Scotland Yard. Zijn naam is Troy.

DE CELLISTE
2011, Uithoorn: Karakter, 399pag., 24cm, ISBN 978-90-6112-637-9, 1e druk 2011
vert.van: A Lily of the Field (2010), vert.uit het Engels: Corry van Bree
Wenen 1934. Het tien jaar oude muzikale wonderkind Meret Voytek wordt leerling van de gerespecteerde professor Viktor Rosen, een joodse emigr uit Duitsland. Terwijl Merets talent zich ontwikkelt, verandert de wereld om haar heen. Doordrongen van de dreiging van de nazi's vertelt Rosen zijn veelbelovende leerling dat hij naar Londen zal vluchten. Wenen komt onder nazi-heerschappij en Meret is getuige van de Duitse maatregelen gericht tegen de Oostenrijkse joden. Maar wanneer haar orkest ingelijfd wordt bij de Hitler-Jugend, behoudt ze het stilzwijgen en laat ze zich zonder protest het uniform aanmeten. In dezelfde tijd is Dr. Karel Szabo, Hongaars kernfysicus, genterneerd in een kamp op het Isle of Man. Direct na zijn gevangenschap wordt Szabo naar Canada getransporteerd en gered door de Amerikanen, die hem rekruteren voor het team in New Mexico dat de atoombom ontwikkelt.

Links

De website van de auteur

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ