Homepage: Naslag: Auteursregister: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
 


NESSER, Håkan

Zweden , 1950-
 

Bibliografie:

Series

Commissaris Van Veeteren

De vrouw met de moedervlek De terugkeer

HET VIERDE OFFER
2000, Breda: De Geus, 272pag., 21cm, ISBN 90-5226-934-3, hardcover
vert.van: Borkmanns punkt : kriminalroman (Stockholm : Bonnier, 1994), vert.uit het Zweeds: Clementine Luijten
Commissaris Van Veeteren is een filosofisch ingestelde liefhebber van klassieke muziek, schaken, literatuur en hij houdt er een Bourgondische levensstijl op na. Hij is gescheiden en heeft een criminele zoon. Van Veeteren is een denker. Net als Maigret is hij minstens zo geïnteresseerd in de motieven van de dader als in het vinden van de dader. In het rustige provinciestadje Kaalbringen worden in korte tijd drie mensen met een bijl vermoord; een makelaar, een junkie en ex-gevangene, en een arts. Waarom juist deze drie mannen? Een team onder leiding van commissaris Van Veeteren wordt op de zaak van De Hakker gezet. Eén van de rechercheurs, de aantrekkelijke en ambitieuze Beate Moerk, ontdekt een link tussen de slachtoffers. Maar voor ze haar ontdekking bekend kan maken, verdwijnt ze spoorloos...

HET VIERDE OFFER
2002, Breda: De Geus, 315pag., 18cm, ISBN 90-445-0274-3, 2e druk
vert.van: Borkmanns punkt : kriminalroman (Stockholm : Bonnier, 1994), vert.uit het Zweeds: Clementine Luijten

HET GROFMAZIGE NET
2001, Breda: De Geus, 255pag., 21cm, ISBN 90-5226-917-3 (hardcover), ISBN 90-445-0276-X (paperback), (2002: 2e druk)
vert.van: Det grovmaskige nätet (Stockholm: Bonnier, 1993), vert.uit het Zweeds: Clementine Luijten
Op zaterdagochtend ontwaakt Janek Mattias Mitter in zijn appartement. De deur van de badkamer zit op slot. Als hij geen geluiden hoort, opent hij de deur van buitenaf. In de badkuip ligt zijn vrouw Eva. Ze is verdronken. Aan commissaris Van Veeteren verklaart Mitter dat hij zich niets van de voorafgaande nacht kan herinneren. Behalve dat hij en zijn vrouw veel hebben gedronken en de liefde hebben bedreven. Omdat onderzoek verder niets oplevert, blijft Mitter verdachte nummer één. Hij wordt schuldig bevonden en opgesloten in een psychiatrische gevangenis. Korte tijd later is er een tweede dode te betreuren...

DE VROUW MET DE MOEDERVLEK
2002, Breda: De Geus, 286pag., 21cm, ISBN 90-5226-918-1, hardcover
vert.van: Kvinna med födelsemärke : kriminalroman (Stockholm : Bonnier, 1996), vert.uit het Zweeds: Clementine Luijten
Veel heeft ze niet van haar moeder geërfd, behalve een grenzeloze haat jegens een groep mannen en de smeekbede hen te doden. Kort in het nieuwe jaar worden in Maardam twee mannen vermoord aangetroffen. Ze zijn in de borst geraakt en bovendien is hun onderlijf weggeschoten. Commissaris Van Veeteren heeft nauwelijks aanknopingspunten. Vaststaat alleen dat er één dader aan het werk geweest is, vermoedelijk een vrouw die in haar eer is aangetast. Een theorie die Van Veeteren geen stap vooruit brengt.

DE TERUGKEER : Misdaadroman
2003, Breda: De Geus, 287pag., 21cm, ISBN 90-445-0312-X, hardcover
vert.van: Återkomsten (Stockholm : Bonniers, 1995), vert.uit het Zweeds: Edith Sybesma
Op een augustusmorgen verlaat een moordenaar de gevangenis. Ruim een half jaar later, op een regenachtige dag in april, wordt zijn verminkte en half ontbonden lichaam gevonden. Leopold Verhaven is een oud-atletiekkampioen, die indertijd is ontmaskerd als oplichter en dopinggebruiker. Hij heeft vierentwintig jaar gezeten voor het verkrachten en vermoorden van twee vrouwen. Verhaven heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. Hij had nog maar één doel: wraak nemen op de persoon die verantwoordelijk is voor zijn veroordeling. Maar nu heeft hij zelf het loodje gelegd. Vond iemand dat hij nog niet genoeg gestraft was? Of vreesde iemand Verhavens wraak?

DE COMMISSARIS EN HET ZWIJGEN
2004, Breda: De Geus, 316pag., 21cm, ISBN 90-445-0311-1, hardcover
vert.van: Kommissarien och tystnaden (Stockholm : Bonnier, 1997), vert.uit het Zweeds: Edith Sybesma
Een onbekende vrouw licht de politie telefonisch in over de verdwijning van een meisje uit een zomerkamp van de obscure religieuze sekte Het Reine Leven. De vrouw komt nogal hysterisch over. Vertelt ze de waarheid? En hoe zit met sekteleider Oscar Jellinek, die een seksueel delict op zijn conto heeft maar door zijn aanhangers als martelaar wordt aanbeden? Commissaris Van Veeteren brengt een bezoek aan het zomerkamp, probeert met enkele meisjes en ‘zusters’ te praten, maar stuit op een muur van stilzwijgen. Dan belt de anonieme vrouw opnieuw: ze geeft nu de plaats aan waar Van Veeteren een dood meisje zal aantreffen. Een paar dagen later wordt er een tweede meisje gevonden. Van Veeteren wil sekteleider Jellinek voor verhoor arresteren, maar die is spoorloos verdwenen...

DE ZAAK VAN MÜNSTER
2006, Breda: De Geus, 316pag., 21cm, ISBN 90-445-0697-8, hardcover
vert.van: Münsters fall (Stockholm: Bonnier, 1998), vert.uit het Zweeds: Edith Sybesma
Het team van inspecteur Münster tast volledig in het duister bij de moord op de oude Waldemar Leverkuhn. Leverkuhn lijkt het slachtoffer te zijn van een roofmoord, maar het gebruikte geweld duidt op extreme woede bij de dader. Hiervoor ontbreekt echter elk haatmotief. Münster besluit een beroep te doen op de befaamde intuïtie van commissaris Van Veeteren, die van een jaar verlof geniet. Van Veeteren hoeft maar even te snuiven om zeker te weten dat de zaak stinkt.

CARAMBOLE
2007, Breda: De Geus, 315pag., 21cm, ISBN 978-90-445-0717-1, hardcover, 1e druk (2007: 2e druk)
vert.van: Carambole (Stockholm: Bonnier, 1999), vert.uit het Zweeds: Edith Sybesma
Op een regenachtige nacht veroorzaakt de onder invloed rijdende Pieter Clausen een dodelijk ongeluk. Het slachtoffer laat hij langs de kant van de weg liggen. Een paar dagen later ontvangt Clausen een brief waaruit blijkt dat iemand hem herkend heeft en hem geld afhandig wil maken. Clausen is niet van plan om zich te laten afpersen en vermoordt degene die de tas met geld komt ophalen. Commissaris Reinhart en zijn collega’s doen extra hun best als blijkt dat de vermoorde jongeman Erich van Veeteren is, de zoon van de voormalige commissaris.

DE DODE OP HET STRAND
2008, Breda: De Geus, 318pag., 21cm, ISBN 978-90-445-1002-7, hardcover
vert.van: Ewa Morenos Fall (Stockholm: Bonnier, 2000), vert.uit het Zweeds: Edith Sybesma
Een jong meisje, Mikaela Lijphart, ontmaskert bij toeval de echte dader van de lustmoord op de scholiere Winnie Maas waarvoor haar vader al zestien jaar opgesloten zit in een psychiatrische inrichting in Lejnice. Mikaela Lijphart verdwijnt spoorloos na een bezoek aan de verbitterde moeder van de destijds vermoorde scholiere. Brigadier Ewa Moreno, die voor zaken in Lejnice is en Mikaela in de trein heeft ontmoet, bijt zich vast in de verdwijning van Mikaela.

DE ZWALUW, DE KAT, DE ROOS EN DE DOOD
2008, Breda: De Geus, 504pag., 21cm, ISBN 978-90-445-1001-0, hardcover
vert.van: Scalan, Katten, Rosen, Döden (Stockholm: Bonnier, 2001), vert.uit het Zweeds: Axel Vandevenne
Een predikant die onder de trein komt. Een meisje dat spoorloos verdwijnt. Een moeder die niemand mist. Wat verbindt het lot van deze drie personen? Kort voor zijn 'ongeluk' was de predikant nog in het antiquariaat van ex-commissaris Van Veeteren. Hij wilde iets komen vertellen, iets wat met leven en dood te maken had. Nu is het te laat. Van Veeteren verlaat de geborgenheid van zijn antiquariaat om deze mysterieuze zaken te onderzoeken en hij raakt al snel op het spoor van een dader met meer dan gemiddelde literaire kennis. De aanwijzingen die de moordenaar achterlaat, zijn afkomstig uit zeldzame boeken, onder meer een misdaadroman van Henry Moll uit het begin van de twintigste eeuw. De wedstrijd is begonnen en Van Veeteren is vastbesloten te winnen. Maar steeds is de tegenspeler hem een stap voor.

VAN VEETEREN EN DE ZAAK-G.
2009, Breda: De Geus, 473pag., 21cm, ISBN 978-90-445-1000-3, hardcover
vert.van: Fallet G (Stockholm: Bonnier, 2003), vert.uit het Zweeds
In zijn laatste zaak keert Van Veeteren terug naar de enige moord die hij in zijn lange loopbaan niet heeft kunnen oplossen. De ex-commissaris heeft met de vermoedelijke dader in de schoolbanken gezeten en hij kent zijn morbide karakter. Vijftien jaar na de moord krijgt van Veeteren een tweede kans om zijn 'plaaggeest' te ontmaskeren.

Romans

VALSE VRIENDINNEN
2006, Breda: De Geus, 154pag., 16cm, ISBN 90-445-0343-X, hardcover
vert.van: Kära Agnes! (Stockholm: Bonnier, 2002), vert.uit het Zweeds: Ydelet Westra
Beste lezers,
Dit is een brievenroman.
Het is ook een misdaadverhaal.
Misschien ook nog iets anders.
Het is in ieder geval een boek over twee vrouwen die elkaar na een stilte van bijna twintig jaar op een begrafenis weer tegenkomen. En over een geplande moord.
Het verhaal is tijdens een warme zomer in het Griekse Kavala ontstaan.
Ik hou niet van flapteksten.
Hoogachtend,
Håkan Nesser

DE ZOMER VAN KIMN NOVAK
2009, Breda: De Geus, 217pag., 21cm, ISBN 978-90-445-0999-1, hardcover
vert.van: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (Stockholm: Bonnier, 2005), vert.uit het Zweeds: Edith Sybesma
De veertienjarige Erik en zijn schoolvriend Edmund brengen hun zomervakantie door in een klein zomerhuis aan een Zweeds meer. Al zwemmend, roeiend en lezend hebben ze een heerlijke tijd. Stiekem roken ze sigaretten en dagdromen ze over de jonge lerares Ewa, die als twee druppels water op filmster Kim Novak lijkt. Op het dorpsfeest steelt Ewa de harten van alle mannen. Twee dagen erna wordt het lichaam van haar verloofde gevonden. Aanvankelijk staat de broer van Erik, die een verhouding met Ewa had, onder verdenking, maar de echte moordenaar wordt nooit aangehouden.

Links

De website van de auteur

Ine Jacet's Misdaadromans

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ