bol.com
Homepage: Naslag: Auteursregister: A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Zoeken:


USTIMOV, Peter (Alexander)

Groot-Brittannië (Londen), 16 apr. 1921-
 

Bibliografie:

Romans

DE OUDE MAN EN MENEER SMITH achterflap
1992, Den Haag: BZZZTôH, 271pag., ISBN 90-6291-691-0, 4e druk augustus 1992
(1e druk: maart 1992, 2e druk april 1992, 3e druk mei 1992)
vert.van: The Old Man and Mr. Smith (London: O'Mare, 1990), vert.uit het Engels: Rob Pijpers, omslagontwerp: Julie Bergen, illustratie omslag: Peter Ustinov
De Oude Man en meneer Smith zijn zonder meer het meest verrassende paar uit de hedendaagse literatuur! Het zijn niemand minder dan God en de Duivel op werkbezoek op planeet Aarde. Ze hebben de ontwikkelingen in de moderne maatschappij echter niet helemaal kunnen bijbenen, hetgeen beide oude heren in grote problemen brengt.
Na hun arrestatie door de FBI wegens valsemunterij (God ken een trucje om gloednieuwe dollarbiljetten uit de lucht te plukken) en de daaropvolgende ontsnapping, zijn ze de rest van hun onderzieksmissie op de vlucht voor de autoriteiten.
Hun vlucht is een razendsnelle reis rond de wereld. Ze bezoeken ondermeer de Verenigde Staten (waar een 'absurd optimisme' heerst), de Sovjetunie (dat op het punt staat in te storten), een door conflicten verscheurd Israël, Japan (waar efficiency verheven is tot de nieuwe religie) en China (met zijn 'dictatuur van het bejaardentehuis'). En dat is nog maar het begin!
De Oude Man en meneer Smith is een ironische parabel over onze tijd. Ustinov toont ons de wereld, gezien door de scherpe blik van twee onsterfelijken: de beminnelijke Oude Man, vermoeid en vergeetachtig maar zeer bezorgd over zijn Schepping, en meneer Smith, in zijn slechtgehumeurdheid en bekommernis een zeer menselijke duivel. Beiden ontwikkelen onderweg een verrassend wederzijds respect.

KRUMNAGEL. Hoe een vechter voor het recht de wereld op zijn kop bestrijdt achterflap
1993, Den Haag: BZZZTôH, 272pag., ISBN 90-6291-754-2, 2e druk 1993 (1e druk 1992)
vert.van: Krumnagel (1971), vert.uit het Engels: May van Slither, omslagontwerp: Julie Bergen, illustratie omslag: Peter Ustinov
Als geen ander weet Bart Krumnagel, dat de wereld verdeeld is in ‘good guys’en bad guys’. Daarvoor is hij immers inspecteur van politie en een fel jager op iedereen die de wet overtreedt of op een andere manier afwijkt van het Amerikaanse levenspatroon in ‘Gods grootste land’.
Van zijn dankbare stadsgenoten krijgen Krumnagel en zijn vrouw een reis om de wereld aangeboden. Ze vertrekken naar Engeland en komen daar in een voor hen volkomen onbekende wereld terecht.
In een Londense pub raakt Krumnagel verwikkeld in een vechtpartij met een Schot, die daarbij om het leven komt. Er volgt een schitterend beschreven, Britser dan Brits proces en een gevangenisstraf die erg lang lijkt te gaan duren…

 

De Boekenplank : voor de liefhebber van het spannende boek
Nieuws  Naslag  TeKoop  Contact  Zoeken
Verantwoording  in English  FAQ